Un grup de cercetatori romani testeaza la 8 septembrie o racheta de 4 metri lungime si 300 de kilograme capabila sa atinga altitudinea de 20.000 de metri. Experimentul este premergator lansarii rachetei “Orizont“, primul aparat de zbor romanesc capabil sa transporte un om in Cosmos.
Undeva pe tarmul Marii Negre, la Capul Midia, pe un poligon al Fortelor Aeriene, o echipa romaneasca va lansa in curand racheta “Demonstrator 2B“. Parte a unui concurs de 10 milioane de dolari, “Demonstrator 2B“ pregateste si primul zbor cosmic al unei rachete romanesti cu om la bord.
La 8 septembrie, la Capul Midia se va lansa vehiculul “Demonstrator 2B“. Este vorba de un aparat nepilotat al carui principal obiectiv va fi acela de a califica pentru zbor primul motor din lume monopropelant, reutilizabil, construit din materiale compozite; combustibil: apa oxigenata (70%).
Intregul proiect apartine Asociatiei Romane pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA), o asociatie nonguvernamentala care promoveaza proiecte aerospatiale si alte activitati legate de domeniul aerospatial civil.
TEST PENTRU “ORIZONT“. De fapt, “Demonstrator 2B“ este “racheta-test“ pentru “vehiculul cel mare“, dupa cum ne-a declarat Dumitru Popescu, presedintele ARCA (www.arcaspace.ro).
“Vehiculul cel mare“ suna a proiect livresc de inspiratie Jules Verne, dar in realitate este racheta “Orizont“, un proiect 100% romanesc, prin care Romania s-a inscris in concursul de 10 milioane de dolari “Xprize“.
Despre ce e vorba? O competitie internationala de astronautica, initiat de o fundatie americana, scopul fiind crearea unor vehicule pilotate, necesare dezvoltarii ulterioare a turismului spatial. La acest concurs s-au inscris 24 de echipe din 7 tari (Argentina, Canada, Israel, Romania, Marea Britanie, Rusia si SUA).
Premiul va fi acordat primei echipe c