Comemorarea a 60 de ani de la evenimentele de la 23 august 1944 trebuia sa fie o manifestare strict istorica. Partial – prin cinstirea ostasilor romani care au cazut pe campul de onoare in cel de-al doilea razboi mondial si prin defilarea unui detasament al supravietuitorilor acelei conflagratii – se poate spune ca manifestarea s-a incadrat in coordonatele istorice.
Numai ca, asa cum se intampla si la alte manifestari comemorative, si ieri, politicul si-a facut simtita prezenta. Si-a facut-o prin oferirea PSD a exclusivitatii depunerii de coroane de flori la monumentele ostasilor romani cazuti in razboi.
Reprezentanti ai celorlalte partide politice au acuzat faptul ca „PSD a confiscat manifestarea“, prin neinvitarea celorlalte partide neparlamentare si a PNACD, partid care acum 60 de ani a avut un rol in evenimente. Manifestarile de ieri s-au bucurat doar de participarea unui grup insemnat de veterani de razboi, nu si a cetatenilor Capitalei, prezenta acestora fiind ca si inexistenta.
Doar 30, maxim 40 de curiosi, aflati in trecere, s-au oprit pe trotuarele din jurul Academiei Militare, pentru a asista la eveniment. ªi dupa 60 de ani, veteranii de razboi traiesc sentimente diferite fata de actul de la 23 august. Multi dintre ei s-au simtit tradati, deoarece atunci au fost anuntati ca „s-a terminat definitiv razboiul“.
Altii nu-i vad nici acum cu ochii buni pe colegii lor de arme, reveniti in tara cu diviziile formate in URSS. Iar altii, si nu putini, au refuzat ieri sa-si spuna parerea despre actul de la 23 august 1944, pe fata lor citindu-se inca teama de a vorbi. Sunt cei care au avut de suferit in cei 45 de ani de comunism.
De asemenea, participarea MS Regelui Mihai I la manifestari – el fiind singurul fost sef de stat supravietuitor al razboiului – a fost diferit privita de veterani. Unii au salutat prez