Incurajari, sustinere si entuziasm bine temperat asa ar putea fi caracterizata vizita in Romania a cancelarului Germaniei. Adaugam aici si partea sentimentala, de bun simt si cucernicie. Gerhard Schroder s-a recules prima oara la mormantul tatalui sau, pe care nu l-a cunoscut. Caporalul Fritz Schroder a murit pe front, la varsta de 32 de ani, si nu si-a vazut fiul. Gerhard Schroder avea sase luni cand tatal sau a fost omorat la Ceanu Mare.
Sunt si alte cateva semne reconfortante pe care Gerhard Schroder le-a transmis Europei in acest an. A fost plin de umilinta fata de raul produs de Germania in timpul celui de-al doilea razboi mondial. In aceasta luna, Gerhard Schroder a adus un omagiu celor 200.000 de polonezi ucisi de trupele germane in august 1944. "Ne cerem scuze pentru crimele poporului german", a spus cancelarul la Varsovia. Erau, asadar, semne ca intoarcerea in trecut va fi benefica si unui prezent unde Germania descopera noi parteneri economici, cum sunt Romania si Bulgaria.
Numai ca tot ce parea o consolidare a relatiilor romano-germane are cateva mici fisuri, de care cancelarul Germaniei, nu este, evident raspunzator. Cancelarul Germaniei a fost insotit, in vizita sa, de o numeroasa delegatie economica. Cu acest prilej, Romania a oferit unei firme din Germania, European Aeronautic Defence and Space Company (EADS), un contract in valoare de un milion de euro, fara licitatie, pentru realizarea unui sistem integrat de securizare a granitelor. Poate ca aceasta firma ar fi meritat sa primeasca spre executie acest proiect. Numai ca Romania, pentru a intoarce bunavointa cancelarului, s-a grabit sa semneze acest contract in chiar momentul prezentei la Bucuresti a lui Gerhard Schroder. Acum intreaga poveste a ajuns in discutia Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, care cere lamuriri. E clar ca acest contract s-a facut mai repede decat cer