Speculatorii sunt atrasi de vioiciunea dolarului
Ultima decada a lunii iulie a insemnat pentru moneda americana un adevarat galop de sanatate fata de principalele devize. Ca urmare, insemnate salturi au fost inregistrate si fata de moneda unica europeana, diferenta dintre cele doua valute reducandu-se cu 4,5 centi (3%). Sesizand decalajul produs, speculatorii bursei sibiene n-au pierdut oportunitatea de a atrage un euro ieftin, punctul de interes al sedintei constituindu-l activul futures EURO/USD, unde tranzactiile s-au intins pe o plaja de 60 pips. Daca primele oferte ale zilei erau afisate la nivelurile de 1.2100/1.2110 euro/dolar, treptat cotatiile au alunecat pana la un minim de 1.2050, tranzactiile executate la aceasta valoare a consemnat minimul zilei. Spre sfarsitul sesiunii s-a simtit prezenta unor noi ordine de cumparare, astfel incat ultimele contracte s-au efectuat in intervalul 1.2050-1.2080 euro/dolar.
Acelasi lucru s-a manifestat si pe piata activului Rol/USD, dolarul cu scadenta 30 septembrie fiind tranzactionat pana la un maxim de 34.400 lei, iar derivatul Rol/Euro a ramas cotat la 41.275 lei.
Analistii sustin ca din punct de vedere tehnic perechea EUR/USD a trecut sub praguri suport puternice (in prezent este testat 1,2), mai jos de acesta profilandu-se 1.1950. Aprecierea, in continuare a euro, are nevoie de suport fundamental oferit de informatii economice. Comenzile de bunuri de folosinta indelungata este indicatorul cel mai important asteptat. Acesta a fost destul de slab in ultimele doua luni si a fost unul din factorii cei mai citati in a motiva cresterea economica slaba a SUA. Totusi, datele slabe din aprilie si mai, au venit dupa rezultatele in crestere din martie. Daca si in aceasta luna datele vor fi neconvingatoare, vor alimenta temerile conform carora cresterea economica americana va fi incetinita. Daca, din