Declaratia facuta marti, la Braila, de ministrul economiei si comertului, Dan Ioan Popescu, care sugera o posibila reducere a fiscalitatii in sectorul petrolier nu este sustinuta de o initiativa concreta.
Purtatorul de cuvint al Ministerului Economiei si Comertului, Carmen Seuleanu, a nuantat ieri declaratia acestuia si a spus ca ministerul nu lucreaza la vreun act normativ care sa modifice taxele pe carburanti.
Popescu a reactionat la o cerere publica facuta de proprietarii rafinariei RAFO Onesti care cereau guvernului sa tempereze prin masuri administrative cresterea preturilor la benzina si motorina ca urmare a scumpirii titeiului pe pietele internationale.
Rafinaria bacauana anunta, la sfirsitul saptaminii trecute, ca nu va majora pretul la benzina si motorina asa cum au facut-o principalii sai concurenti, Petrom si Rompetrol.
In acelasi timp, proprietarii RAFO cereau guvernului sa intervina in mecanismul de taxare a carburantilor, sugerind ca, in caz contrar, rafinariile care nu-si vor scumpi produsele - asa cum a decis RAFO - vor merge in pierdere.
“Avind in vedere caracterul declarat social-democrat al partidului de guvernamint, caracter cu o puternica tenta de protectie sociala, se impune, in opinia noastra, o analiza a tuturor variantelor prin care pretul carburantilor comercializati in Romania sa fie mentinut la cote suportabile in aceasta perioada de crestere substantiala a pretului titeiului importat”, se arata intr-un
comunicat al conducerii RAFO Onesti. Argumentul protectiei sociale a fost o buna minge ridicata la fileu, iar ministrul Popescu nu a ratat prilejul sa para aproape de oameni. “Reducerea taxelor in industria petroliera poate fi luata in discutie”, a spus demnitarul, adaugind insa ca pragul care ar trebui sa stirneasca ingrijorari - 50 de dolari pe baril - e putin probabil sa fi