"Am facut aceasta prostie istorica cu improprietaririle", a exclamat Ion Iliescu vazand versantii dezgoliti de pe Valea Trotusului si dezastrul provocat de inundatiile de acum cateva saptamani. Aflat, ieri, intr-o vizita in judetul Bacau, presedintele Romaniei a dezvoltat pe larg tema forestiera, explicandu-le localnicilor din Agas cum e cu desertificarea si taierea irationala a padurilor.
In opinia lui Ion Iliescu, este nevoie de masuri legislative care sa impiedice taierea padurilor, mergand pana la confiscarea padurilor de catre stat in situatia in care proprietarii nu respecta regulile de exploatare. "Ne transformam in vandali si facem defrisari salbatice.
Ce stie proprietarul de padure ce-i aia un torent? O fi el proprietar, dar nu poate el sa taie padurea asa cum il taie capul", a explicat Ion Iliescu. Iliescu spune ca nu este pentru nationalizare si ca luarea de catre stat a padurilor de la proprietari nu este altceva decat o masura extrema.
Convingerea prezidentiala este aceea ca improprietarirea ar fi trebuit facuta in alt mod, pentru ca "orice zguduire din asta, in relatiile umane, produce mari necazuri". Greseala cea mare este ca proprietarii nu sunt scoliti.
Iliescu a explicat ca pe vremuri padurarii faceau "impletituri din ramuri" ca o prima bariera in calea dezastrelor naturale si ca stiau exact care este rostul taieturilor din paduri, avand cunostinte despre administrarea forestiera. Exemplele presedintelui au coborat in timp, pana in secolul XIX, cand existau atat de multe paduri incat a aparut zicala "codru-i frate cu romanul".
In ziua de astazi, dupa ce s-au facut restituiri in proportie de 90%, "ne trezim cu muntii golasi". O parte din aceste consideratii au fost facute de Ion Iliescu in fata presei, iar o alta parte in fata localnicilor din zonele afectate de inundatii. Acestia l-au ascul