Romanii au baut, in primele sase luni ale anului, 600 de milioane de litri de apa minerala, sustin reprezentantii Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM). „Primele sase luni au fost sub asteptari, din cauza vremii defavorabile.
Vanzarile s-au mai indreptat in iulie, cand au trecut de 100 milioane de litri“, a declarat Peter Elek, directorul general al Societatii Nationale a Apelor Minerale, care si-a manifestat speranta ca trendul ascendent din iulie-august ar putea continua in septembrie. Aceasta in conditiile in care temperaturile vor ramane ridicate.
Potrivit oficialului SNAM, pana la finele acestui an, consumul de apa minerala s-ar putea majora pana la un miliard de
litri. Astfel, s-ar ajunge la o crestere anuala de 5-10% fata de anul precedent, ceea ce corespunde trendului inregistrat in ultimii ani. De asemenea, producatorii mizeaza pe vanzari mari si in perioada Sarbatorilor de sfarsit de an. Totusi, pentru perioada iernii, reprezentantii SNAM nu se asteapta la vanzari mari, intrucat, in aceasta perioada a anului, se inregistreaza cele mai mici livrari.
Nivelul lunar al consumului de apa minerala in anotimpul rece scade pana la 70 de milioane de litri, in timp ce varful este atins pe perioada verii.
Anul trecut, productia de apa minerala naturala s-a ridicat la 890 milioane de litri, consumul mediu pe cap de locuitor fiind de 40 de litri. Pentru anul in curs, Elek estimeaza o crestere de pana la 45 de litri, nivel cu mult inferior celui din Uniunea Europeana, situat la aproximativ 100 de litri.
Pana in momentul de fata, SNAM a alocat 32 de licente de exploatare si cinci licente de explorare a zacamintelor minerale.
Romanii au baut, in primele sase luni ale anului, 600 de milioane de litri de apa minerala, sustin reprezentantii Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM). „Primele sase luni au fost su