Neasteptata initiativa lui Petre Roman pe aceasta atmosfera de “jeux faites”. Fostul premier al Romaniei vine si propune un proiect de lege privind platirea tuturor impozitelor de catre cei bogati. De fapt, Petre Roman propune o capcana simpla pentru limitarea coruptiei.
Proiectul sau de lege mai contine si ideea infiintarii unei “institutii independente de specialitate - Oficiul National Antifrauda”. Acesta din urma ar avea menirea sa-i controleze pe toti oamenii bogati si sa stabileasca daca exista o “concordanta intre venituri si impozitele datorate conform legii”.
In cazul in care cetateanul gros la punga nu isi plateste taxele si fraudeaza legile fiscale o incurca “electric”: “Valoarea bunurilor care nu se justifica este supusa unui impozit de 100a”.
Initiativa lui Petre Roman, lansata din fruntea unui partid mititel, merita toata atentia. Parerea mea este ca se va si bucura de o larga audienta in rindul electoratului. Din cite stim, fostul premier a inceput sa stringa semnaturi de sustinere de la diverse categorii sociale si profesionale.
Iar romanii, exasperati de coruptie, de aroganta imbogatitilor peste noapte, n-au cum sa nu imbratiseze o asemenea propunere, mai ales ca vine din partea unui om care, chiar daca a fost criticat pentru destule greseli, de coruptie n-a fost acuzat.
Petre Roman, cel care a deschis drumul economiei de piata in Romania, scrie in apelul care insoteste proiectul de lege ca exista doua Romanii suprapuse. “Prima, intemeiata pe coruptie si jaf, este tara celor catarati mai presus de lege, este tara arogantei, a luxului si a privilegiilor”. E lesne de inteles ca a doua tara este a saracilor.
Or, din aceasta impartire rigida, Petre Roman exclude si o a treia tara, indiferent cit este ea de mica - a oamenilor care au obtinut deja primele rezultate importante in economia de piata.