Pregatire camerei de date pentru consultantul care va fi selectat sa pregateasca privatizarea CEC, continuarea procesului de restructurare a retelei de unitati si a produselor, inceperea operatiunilor in valuta si emiterea de carduri, concomitent cu extinderea informatizarii, se afla pe lista de prioritati a noului presedinte al Casei de Economii si Consemnatiuni, Enache Jiru.
In perspectiva atragerii unui investitor puternic, Jiru mizeaza pe potentialul pe care il detine zona rurala pentru dezvoltarea pietei bancare, si care va continua sa creasca datorita investitiilor preconizate. Potentialul sesizat deja si de alte banci care incearca sa se apropie cu retelele teritoriale de acest segment de clienti neexploatat.
Potrivit calendarului convenit cu institutiile financiare internationale, semnarea contractului de privatizare a CEC ar trebui sa aiba loc pana la sfarsitul lui 2005.
Prioritatea operationala a noii conduceri pana la sfarsitul lui 2004 este introducerea contului curent in valuta, care sa permita clientilor sa faca operatiuni cu strainatatea. CEC are deja autorizarea BNR de a derula operatiuni valutare, precum si norme aferente, fiind insa necesara introducerea aplicatiei informatice pentru evidenta datelor.
De asemenea, ramane in vigoare proiectul privind introducerea cardurilor. In perioada urmatoare, CEC va organiza o licitatie pentru alegerea unui sistem modern de instrumente electronice de plata.
"Venind tarziu pe piata, vrem sa introducem cea mai evoluata tehnologie in domeniu, bazata pe carduri duale - cu banda magnetica si cu chip", spune Enache Jiru.
In prima faza de dezvoltare a sistemului, CEC intentioneaza sa opereze o retea de 50 de bancomate.
"In prezent, elaboram impreuna cu colegii din Ministerul Finantelor termenii caietului de sarcini pentru or