Consiliul Concurentei investigheaza societatea Kronospan, "autoarea" scumpirii PAL-ului
Preturile produselor de mobilier din PAL furniruit vor creste cu 8-15%, iar cele din PAL melaminat cu 20%, dupa ce firma Kronospan Sebes a ridicat cu 40% pretul la placile aglomerate din lemn, estimeaza Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania (APMR).
Potrivit APMR, decizia Kronospan va duce la inchiderea unor societati care folosesc placile din aschii lemnoase (PAL) ca materie prima si la pierderi majore pentru toate companiile producatoare de mobila. De asemenea, scumpirea va avea si un impact social prin disponibilizarile de personal din acest sector.
"Producatorii de mobila solicita interventia Consiliului Concurentei pentru rezolvarea situatiei deosebit de grave create, avand in vedere ca acest organism a autorizat, recent, concentrarea economica realizata de grupul Kronospan prin preluarea fabricii de la Sebes", avertizeaza conducerea APMR.
Fabrica a fost preluata in acest an de grupul austriac Kronospan de la grupul italian Frati, care a realizat cea mai mare unitate de productie a PAL-ului din Romania. Reprezentantii Kronospan afirma ca majorarea pretului a fost dictata de alinierea la valorile practicate pe piata europeana, si nu de acoperirea pierderilor rezultate din ineficienta fabricii.
"Scumpirile nu sunt operate pentru ca asa a vrut societatea, ci pentru a alinia preturile fabricii de la Sebes la cele de pe piata", precizeaza oficialii companiei austriece.
Producatorii de mobila considera insa ca majorarea pretului este exagerata, in conditiile in care preturile la energia electrica si forta de munca sunt sub nivelul celor din UE, sustinand ca a fost stabilita la acest nivel pentru a acoperi ineficienta fabricii.
"Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania isi exprima d