Ultima sedinta a Comitetului Comun de Dezvoltare al Bursei de Valori Bucuresti (BVB) si Bursei Electronice Rasdaq (BER) a avut pe ordinea de zi proiectele demarate si coordonate in cadrul strategiei adoptate de comunitatea brokerilor.
In ceea ce priveste regulamentul privind fondul de compensare a investitorilor s-a hotarat transmiterea catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a unor solutii privind reducerea costurilor de organizare si functionare a acestuia.
De asemenea, a mai fost luat in discutie proiectul privind instrumentele financiare noi care vor putea fi tranzactionate la Bursa de Valori, comitetul analizand situatia titlurilor de stat, rezultata in urma intalnirilor cu CNVM, Ministerul Finantelor Publice (MFP) si Banca Nationala a Romaniei (BNR).
Cu aceasta ocazie, s-a decis avansarea catre institutiile implicate a solutiilor de finalizare propuse de catre Bursa. In principiu, este vorba fie ca Registrul Actionarilor sa fie tinut de BNR, fie ca Bursa de Valori sa tina acest registru si, totodata, sa fie si agent de plati.
Dupa cum declara specialisti ai pietei de capital, ultima solutie ar putea fi destul de impovaratoare pentru Bursa, dat fiind faptul ca institutiei ii va reveni sarcina de a varsa banii rezultati la termenul scadent.
Referitor la transformarea BVB in societate pe actiuni, Comitetul Comun de Dezvoltare a decis finalizarea contractului cu evaluatorul selectat in urma licitatiei, mai precis PriceWaterhouseCoopers.
Se incearca evitarea conflictelor de interese
In programul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, regulamentul privind fondul de compensare a investitorilor reprezinta una dintre prioritati, comisia propunandu-si definitivarea acestuia in cel mai scurt timp.
In acest sens, Comitetul Comun de Dezvoltare al Bursei d