Cu certitudine, se produc schimbari de substanta in PSD. Cat de profunde sunt ele nu vom afla insa la Congresul Extraordinar ce se desfasoara astazi - care este mai mult o manifestare de propaganda si imagine, menita a-i conferi lui Nastase o aura de invingator, ca de altfel si partidului - ci mai tarziu, atunci cand vom afla care sunt listele de parlamentari.
Este important sa stim daca se produce o reforma in PSD sau are loc doar o cosmetizare, mergand, cel mult, pana la o resapare. Ce indicii exista intr-un sens ori in altul?
In urma cu aproape trei ani, Adrian Nastase a intuit, in mod corect, ca se produc schimbari fundamentale in societatea romaneasca. Ca procesul de tranzitie catre o democratie consolidata si o economie de piata functionala urma sa atinga punctul ireversibilitatii. Ceea ce inseamna ca insasi clasa politica trebuie reformata. Partidele incapabile sa se adapteze urmau, inevitabil, sa fie maturate.
Desigur, procesul despre care vorbim este de durata. Nici reforma nu se face batand din palme si nici actorii politici expirati nu pot fi zvarliti instantaneu in strada. Fie si pentru simplul motiv ca cineva trebuie sa le ia locul. Asa se face ca, la scurt timp dupa ce a luat aceasta decizie, Nastase i-a incredintat unui tanar om politic, Cozmin Gusa, rolul de a conduce procesul de innoire a PSD.
In plan extern, actiunea a reusit. Aflat la guvernare, PSD are sansa - si in buna parte si meritul - integrarii Romaniei in NATO si incheierii unor importante capitole indispensabile aderarii Romaniei la Uniunea Europeana. Imaginea externa a PSD este spalata si, ca urmare, partidul este primit in Internationala Socialista, incetand astfel de a mai fi orfan. Mai complicat este in plan intern.
De ce? Fiindca PSD este mostenitorul legitim al PDSR, care este mostenitorul legitim al FSN, care este mostenito