In Romania nu exista pirghii pentru tragerea la raspundere a factorilor de decizie din domeniul sanitar, iar statul investeste inca prea putin in sanatate. Acestea ar fi doua dintre concluziile emise ieri de Paul Hunt, raportor special ONU pentru dreptul la sanatate fizica si psihica la Comisia ONU pentru drepturile omului.
Paul Hunt a fost trimis in Romania pentru a evalua modul in care se respecta dreptul la sanatate si felul in care se aplica reforma sanitara. Dupa vizita in Romania, el va inainta Natiunilor Unite un raport. Ieri, oficialul ONU a emis primele concluzii, unele pozitive, altele negative, pentru autoritatile din domeniul sanitar.
De bine: drepturi prevazute in lege
Raportorul special a remarcat progresele facute pe calea democratiei si a precizat ca dreptul la sanatate este prevazut in Constitutie. In plus, a observat ca tara noastra a semnat o multime de tratate internationale legate de drepturile omului. El a laudat schimbarile facute in Spitalul de boli psihice de la Poiana Mare, dupa ce anul trecut au murit, in conditii suspecte, peste 20 de persoane.
Oficialul ONU a mai remarcat campaniile guvernului in ceea ce priveste informarea si educarea populatiei in domeniul medical. Hunt a fost impresionat ca avem metode contraceptive si teste gratuite pentru depistarea cancerului de col uterin.
De rau: nu sint mecanisme de raspundere
Specialistul ONU a spus ca statul roman a crescut procentul din PIB (produsul intern brut) alocat sanatatii, dar acesta este, in continuare, foarte mic si sub media din regiune. In plus, din banii alocati, categoriile defavorizate (cum sint cele din mediul rural) primesc foarte putin. “Exista inca o insuficienta a acoperirii cu servicii medicale a zonelor rurale.
Este nevoie de anumite stimulente pentru a redresa accesul neechilibrat la aceste servi