Medicii germani au realizat primul transplant de falca “insamintata”
Unui german care a ramas acum noua ani fara falca din cauza unui cancer in gura i s-a implantat o bucata de os “insamintata” pe propriul sau omoplat. Datorita acestui experiment “ambitios”, cum il numesc specialistii, barbatul de 56 de ani care uitase de ani buni gustul mincarii, a putut mesteca zilele trecute primul sau sandvis.
Rezultatele acestui prim proiect care a implicat ingineria, incubarea osului chiar in corpul pacientului si apoi transplantarea, au fost facute publice de revista medicala “The Lancet”.
Doctorul Patrick Warnke, specialist in reconstructia estetica a fetei la Universitatea din Kiel si autorul acestui experiment, povesteste ca, din cauza unui tratament cu anticoagulante pe care pacientul trebuia sa il ia permanent, o operatie de proportii pentru transplantarea unui os extras din picior sau din sold (asa cum se obisnuieste) era imposibila.
Chirurgii au ajuns la concluzia ca este mult prea riscant sa ii extraga o portiune de os din orice parte a corpului deoarece s-ar fi produs o singerare care i-ar fi putut fi fatala. O alta solutie ar fi fost protezele din plastic sau alte materiale, dar acestea nu se folosesc in gura deoarece prezinta un risc ridicat de infectie.
Si totusi, pacientul insista sa ii fie reconstruita gura, ca sa poata duce o viata normala.
Doctoriul Patrick Warnke i-a construit mai intii o “cusca” din plasa de titan, de forma si marimea mandibulei, pe care a umplut-o cu bucatele de os de vaca de dimensiunile unor cristale de zahar, factori umani de crestere si maduva din coloana vertebrala, continind celule primordiale.
“Cusca” de titaniu a fost implantata apoi in muschiul omoplatului drept si lasata acolo timp de sapte saptamini, timp in care s-a format osul propriu-zis.
Osul continua sa crea