Potrivit unor date oficiale, nu mai putin de 61 de societati comerciale din tara sunt suspectate in prezent de catre autoritati ca ar fi beneficiat, in mod ilegal, de fonduri europene. Insusi seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, a precizat ca noua societati comerciale fac deja obiectul cercetarilor procurorilor Parchetului National Anticoruptie.
GAZETA de Bistrita a incercat sa dea de urma unor societati comerciale sau persoane fizice intrate in atentia politiei si ulterior a procurorilor PNA, pentru folosirea incorecta de fonduri europene.
Conducerea Partidei Rromilor din Bistrita-Nasaud este nemultumita de modul in care s-a derulat o finantare Phare in valoare de 50 de mii de euro, obtinuta de Asociatia pentru Unitatea Rromilor. Scandalul s-a copt repede in jurul respectivei finantari, intrucat banii au fost folositi, din cate se pare, in cu totul alte scopuri.
Finantarea europeana a fost obtinuta de catre Asociatia pentru Unitatea Rromilor pentru reamenajarea a 10 locuinte sociale dintr-un fost bloc care a apartinut Intreprinderii Agricole de Stat Jelna, sat aflat la aproximativ 10 kilometri de municipiul Bistrita.
Liderul Partidei Rromilor Bistrita-Nasaud, Emil Neia Lacatus, ne-a confirmat acest aspect si a adaugat ca in cele 10 locuinte sociale trebuia sa intre populatia rroma din comuna Cetate.
Lacatus sustine ca toate proiectele pentru obtinerea finantarii Phare au fost intocmite de catre unul din membrii fondatori ai Asociatiei pentru Unitatea Rromilor, Ciurar Bruhan, care, insa, dupa ce banii au fost primiti, s-a retras, lasandu-l ca si coordonator de proiect pe unul din vicepresedintii Partidei Rromilor, Ioan Sechei.
Deoarece mai multe date despre aceasta afacere stie actualul presedinte al Uni