In linii mari, se joaca la o necunoscuta relativ simpla: va invinge PSD sau DA. Si una dintre cele doua formatiuni va guverna. Afirmatia de mai sus poate fi insa inselatoare. Asa cum am mai aratat in alte analize, sunt posibile mai multe combinatii.
PRM, de pilda, nu a iesit din carti pentru simplul motiv ca Alianta DA anunta ca refuza orice combinatie post-electorala cu acest partid si nici pentru ca Adrian Nastase s-a angajat sa nu faca aliante pre sau post-electorale cu Vadim. Intre altele, daca PSD ar fi luat in serios un asemenea angajament, atunci afirmatia ar fi trebuit sa fie batuta in cuie la congres. Ceea ce nu s-a intamplat.
Astazi, ma voi concentra asupra unui alt scenariu, care poate da peste cap multe dintre calculele de azi ale analistilor si brokerilor de putere cunoscuti. Este vorba despre interventia, in forta, a sindicatelor. Dar si cei care sunt la pupitrul de comanda al miscarii sindicale sunt tot brokeri de putere.
Stirea ca PRM a oferit unui partid politic, nascut practic peste noapte, nu mai putin de 15 locuri eligibile si ca respectivul partid este un pui al sindicatelor este de natura sa le dea multora frisoane. Si acest lucru chiar se intampla.
Blocul National Sindical, una dintre marile confederatii care exista in Romania, a nascut un pui politic care se cheama Partidul Blocul National Democrat (PBND). Aceasta formatiune politica, in mod declarativ, este alcatuita din persoane care nu fac parte din structurile de putere sindicale.
Viitorii parlamentari, care vor fi sau nu pe listele PRM, sunt, aparent, simpli cetateni, in care sindicalistii au incredere ca, odata ajunsi in Camera Deputatilor sau in Senat, le vor reprezenta interesele. De aceea, s-a si facut precizarea ca, daca cei 15 vor intra in forumul legislativ pe listele PRM, ei vor actiona acolo cu totul si cu totul independ