Romania a importat in primele sase luni produse agroalimentare in valoare de 848 de milioane de euro, cu aproape 29% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut. Astfel, deficitul balantei comerciale s-a accentuat ajungand la 620 de milioane de euro fata de 496 de milioane anul trecut.
Ministerul Agriculturii pune aceasta crestere a deficitului pe seama importurilor mari de cereale care au fost facute din cauza productiilor foarte reduse din 2003. Pana la sfarsitul lui iunie au fost importate cereale de 197 de milioane de euro. Dar cea mai mare valoare a importurilor, 327 de milioane de euro, a fost inregistrata la produsele care de mai multi ani nu acopera consumul intern.
Printre acestea se numara carnea de porc, intestinele, florile, legumele, conservele de legume si fructe, sosurile, conurile de hamei si tutunul. In conditiile in care legumele nu se produc nici macar pentru jumatate din necesarul de consum, Romania este nevoita sa importe in cantitati mari pana si ceapa, rosii si varza.
In primele sase luni au intrat in tara 44 de mii de tone de ceapa fata de 39 de mii de tone in perioada similara a anului trecut si 4,6 mii tone de varza fata de 3,4 mii tone. De alte 150 de milioane de euro, au fost aduse produse care nu se fac in tara, cum ar fi fructele exotice, cafeaua, uleiul de palmier, concentratele de tip cola si citrice, precum si hrana pentru pisici si caini.
Graul ocupa cea mai mare pondere din valoarea importurilor de produse agroalimentare, cu 14%, urmat de tigari si tutun cu 11%. Se pare ca pentru romani tigarile sunt mai importante si decat citricele si bananele, care nu reprezinta decat 4,4% din importuri chiar in conditiile in care acestea nu se produc in tara.
A crescut exportul de nuci
Au crescut si exporturile cu 39%, insa chiar si asa valoarea lor este nesemnificativ