Ion Iliescu a solicitat o invitatie oficiala din partea PSD de a reveni in fruntea partidului de guvernamant si pentru a candida pe listele acestuia la un loc in Senat.
Cererea ar parea bizara, din moment ce Parlamentul a inclus in Legea alegerilor o prevedere ce ii permite sefului statului, apolitic din punct de vedere constitutional, sa apara pe listele unui partid, special pentru el. Iar Congresul a aplaudat frenetic si a aprobat in unanimitate revenirea acestuia in viata politica.
Moft, neincredere a presedintelui in bunele intentii ale premierului sunt explicatii posibile. Intentia, cred, insa, ca e ritualizarea relatiei cu PSD, cu scopul de a transforma intoarcerea in PSD intr-un ceremonial cu impact publicitar.
Adrian Nastase a raspuns imediat si a transmis, nu una, ci doua scrisori, in care sunt elogiate calitatile presedintelui si, probabil, vor urma alte gesturi simbolice care sa duca la deplina identificare a PSD cu Ion Iliescu, subordonand la nivel de imagine problemele PSD, aroganta si coruptia.
„Partidul Social Democrat este partidul celor multi, iar acest lucru vi se datoreaza in cea mai mare parte, Dumneavoastra, Domnule Presedinte Ion Iliescu“, scrie Adrian Nastase, care continua in aceeasi linie ceremonioasa, sugerand relatia parinte-fiu si prin cuvintele „mentor“ si „model“. In consecinta, noul PSD va fi dupa chipul si asemanarea presedintelui.
Insusi Adrian Nastase, dupa cum au remarcat analistii, cauta in ultima vreme sa se identifice cu seful statului cel apropiat de oameni.
Ion Iliescu „sarac si cinstit“ aparator al celor saraci si cinstiti - salariati la stat, muncitori, tarani, pensionari, chiriasi - este unul dintre miturile politice ale Romaniei postcomuniste, reconfirmat cu fiecare ocazie de insusi presedintele si de partidul pe care l-a creat.
A scapat tara de Ceausescu