In Romania exista diferente majore intre salariile profesorilor si cele obtinute de alte categorii profesionale, nu neaparat cu calificare inalta.
Tara salariilor haotice
In Romania exista diferente majore intre salariile profesorilor si cele obtinute de alte categorii profesionale, nu neaparat cu calificare inalta. Putini pot explica astazi mecanismul dupa care s-au format si negociat salariile in domeniul public. E greu de inteles de ce munca unui profesor e platita, in medie, cu echivalentul a 143 de euro pe luna, iar cea a unui miner, de exemplu, ?costa? aproape 210 euro pe luna. Cu alte cuvinte, ziua de munca a unui profesor e platita cu mai putin de sapte euro si cea a unui miner cu aproape zece euro.
Analistii economici spun ca unul dintre raspunsuri s-ar afla in asezarea prioritatilor majore si de termen lung ale fiecarei tari. In functie de aceste prioritati se judeca apoi alocarea fondurilor din banii publici pentru a sustine aceste domenii. ?Romania este o tara cu un PIB mic, iar un procent de 4% din acesta, cit primeste educatia, nu reprezinta mare lucru si asta se reflecta in salarii general mai mici?, spune analistul economic Florin Petria.
Buget subdimensionat
Statul finanteaza salariile dascalilor, din bugetul sau cladit din taxele si impozitele colectate de la contribuabili. Mecanismul de alocare este rigid si tine cont de ce s-a intimplat in anul anterior. Ministerul Educatiei stabileste necesarul de bani pe care-i va cheltui pe salarii, intretinerea scolilor si alte programe. Ministerul Educatiei schiteaza un proiect de buget pe care-l trimite la Finante. An de an, acest buget a fost construit tinind cont ca sumele alocate trebuie sa se opreasca in jurul limitei de 4% din PIB. Educatia a primit in acest an o suma echivalenta cu 4,1% din Produsul Intern Brut (PIB), o alocare initiala de 82.788 miliarde lei