Daca preturile titeiului pe piata mondiala vor scadea sub 40 $/baril, este posibil ca Petrom sa umble la preturile la carburanti, in sensul reducerii acestora. Anuntul a fost facut de Dan Ioan Popescu, ministrul Economiei si Comertului, pe fondul scaderii preturilor titeiului din ultimele zile.
In timp ce in urma cu circa doua saptamani, preturile petrolului au atins un nivel record de 49,40 $/baril, in prezent, acestea sunt cu circa 8 dolari mai mici. Atat Petrom, cat si companiile private care activeaza in Romania au scumpit carburantii, in medie cu 10%, dupa data de 20 august. In cazul in care Petrom va opera reduceri de preturi, si celelalte companii vor face acelasi lucru.
"In mod evident, suntem deschisi acestei initiative, desi rezultatele se vad dupa un ciclu de productie", spun cei mai multi dintre reprezentantii companiilor private.
"Ne vom repozitiona pe piata in functie de preturile titeiului, dar trebuie sa tinem cont si de tendinta de aliniere la nivelul pietei europene la care vrem sa aderam", afirma conducerea Rompetrol, prima companie care a anuntat, in urma cu doua saptamani, scumpirea carburantilor. "Avand in vedere ca MOL Romania este o companie care importa carburantii, noi urmam tendinta pietei internationale.
Daca preturile petrolului de pe piata mondiala scad, desigur si noi le vom urma, asa cum procedam in mod obisnuit in Ungaria, Slovacia si in celelalte tari in care activam", ne-a declarat Karoly Robak, directorul executiv al companiei.
Reprezentantii OMV Romania, dar si ai altor companii private asteapta mai intai ca preturile titeiului sa scada si, apoi, vor lua o decizie daca este cazul sa umble sau nu la preturile la carburanti. In schimb, cresterile de preturi operate la carne si produsele din carne, precum si la firmele de transport, ca urmare a scumpirii carburantilor, este