Dupa Bulgaria, avem cea mai ieftina forta de munca din Europa, dar percepem cele mai mari taxe pe aceeasi forta de munca. Rata de colectare a lor este cea mai scazuta din Europa si, din aceasta cauza, dezechilibrele s-au adancit atat de mult incat Banca Mondiala vorbeste deja despre "risc fiscal".
Romania si Bulgaria sunt tarile cu cele mai mici salarii din Europa, dar la noi statul taxeaza cel mai mult forta de munca, potrivit unui raport al Bancii Mondiale.
Astfel, desi costul cu forta de munca, masurat in euro, a crescut cu 45% in perioada 1995-2002, ramane cu mult sub cel inregistrat in cazul tarilor care au aderat la UE in acest an.
Cu o valoare de circa 1,5 euro pe ora in industrie si servicii, forta de munca din Romania este de cinci ori mai ieftina decat cea din Portugalia (in jur de opt dolari pe ora), tara cu cea mai ieftina forta de munca din UE.
Desi salariatul nu are motive sa se bucure in fata unei asemenea statistici, ea este un avantaj pentru angajator. Banca Mondiala mai apreciaza ca, in cazul in care cresterea preturilor (normala, pentru ca preturile tind sa se apropie de cele din UE) va avea acelasi ritm cu cresterea de productivitate, competitivitatea externa a Romaniei la acest capitol nu va fi afectata.
Taxe mari, colectare slaba
Insa o povara substantiala a fortei de munca o constituie contributiile ridicate la asigurarile sociale. Ele reprezinta momentan 49,5% din salariul brut, adica cel mai mare nivel din tarile Europei.
Spre comparatie, in Bulgaria, contributiile se ridica la 44% din salariul brut, in Cehia la 43%, in Ungaria la 41%, in Polonia la 39%, in timp ce media din tarile Uniunii Europene (calculata inainte de ultimul val al aderarii) este de doar 37%.
Amintim ca, la noi, CAS-ul reprezinta 31,5% din brut (22% platit de angajator, 9,5% de angajat), contr