Cinci mari producatori de echipamente "se joaca" de-a 3G in Romania. Nokia, Alcatel, Ericsson, Siemens si Motorola isi testeaza tehnologia pentru telefonia de generatia a treia. Lansarea comerciala a primului serviciu de telefonie 3G in Romania nu va avea loc foarte curand, insa cei mai importanti furnizori de echipamente de comunicatii intuiesc potentialul acestei afaceri.
Adrian Ionescu, directorul Directiei Generale de Comunicatii din cadrul MCTI (Ministerul Comunicatiilor si Tehnologia Informatiei), spune ca investitia minima a unui operator in 3 G este de 100 de milioane de euro.
Avand in vedere ca singurii operatori care vor lansa acest serviciu sunt Orange si Connex, avem o investitie minima de 200 de milioane de euro, bani care vor ajunge in buzunarele furnizorilor de echipamente, deoarece este necesara construirea unei retele separate.
O intrebare pe care au ridicat-o nu numai analistii, ci si utilizatorii obisnuiti se refera la oportunitatea reala pe care o reprezinta telefonia de generatia a treia in Romania.
Cu alte cuvinte, cat de pregatiti suntem pentru 3 G, in conditiile in care tehnologiile intermediare, gen WAP sau GPRS, au avut un succes limitat la noi? Specialistii de la Nokia Networks cred ca populatia mare a Romaniei este un argument suficient de solid pentru a suscita atentia operatorilor si producatorilor de echipamente. "3G este o tehnologie benefica si pentru voce si pentru date.
Acest lucru e cu atat mai relevant, cu cat in Europa de Est se produce migrarea rapida de la retelele fixe la cele mobile, fiind necesara o infrastructura din ce in ce mai puternica", afirma Tommi Uitto, director de vanzari de la Nokia Networks. "Romania are o populatie numeroasa si de aceea credem ca aici exista potential", adauga directorul din cadrul Nokia.
Totodata, 3 G va aparea pe piata roma