Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) are sechestru asigurator pe actiunile rafinariei pana la indeplinirea tuturor obligatiilor contractuale ale actualilor actionari.
CATALIN BUDESCU
Cu alte cuvinte, in caz de nerespectare a obligatiilor contractuale, Rafo se poate intoarce la stat. Totodata, 10 septembrie este termenul-limita stabilit de AVAS in privinta solicitarii cesionarii actiunilor Rafo si Carom catre Balkan Petroleum.
Conform declaratiilor presedintelui AVAS, Mircea Ursache, actiunile de la Rafo sunt sub sechestrul AVAS pana la onorarea tuturor obligatiilor contractuale ale cumparatorilor indiferent sub ce proprietar s-ar putea afla rafinaria.
De curand, AVAS a precizat faptul ca, din investitii asumate prin contractul de privatizare si garantate cu intreg pachetul de actiuni, cumparatorii rafinariei mai au de scos din buzunare circa 80 de milioane de dolari, totul pana cel tarziu in 2008. In caz contrar, statul va deveni din nou actionar majoritar in cadrul rafinariei.
De aceea, poate nici AVAS sau Ministerul de Finante nu s-au grabit sa puna vreun sechestru asigurator pe unele active ale societatii, tinand cont ca pe intreg pachetul de actiuni vandute, AVAS are gaj pana la respectarea tuturor obligatiilor stipulate in contractul de vanzare-cumparare a actiunilor.
BALKAN SI FUZIUNEA. Atat consiliul de administratie de la Rafo, cat si cel de la Carom au solicitat AVAS aprobarea cesionarii actiunilor acestor societati catre compania Balkan Petroleum. AVAS a respins aceste cereri lasand insa o “usa deschisa” posibilei fuziuni.
Institutia a stabilit ca este nevoie pentru acceptarea tranzactiei ca actualii proprietari sa indeplineasca mai intai o serie de prevederi, printre care se numara prezentarea de rapoarte contabile, a unei scrisori de bonitate, precum si a alt