Soarta presedintelui CPUN a stat la mana generalului Victor Stanculescu *Mineriada din luna iunie 1990 a zadarnicit planurile ofiterilor militari *Potrivit sotiei generalului Gusa, ambasadorul Romaniei la Moscova, Ilie Aurel, i-a propus sotului sau, in vara anului 1989, inlaturarea lui Ceausescu.
Telespectatorii care au urmarit aseara emisiunea “Dan Diaconescu Direct” au avut parte de dezvaluiri senzationale legate de soarta celui care avea sa conduca Romania mai bine de 10 ani.
Actualul presedinte Ion Iliescu a scapat ca prin minune de inlaturarea sa de la putere in primavara anului 1990, dupa ce un grup de ofiteri ai Armatei au complotat timp de mai multe luni pentru schimbarea regimului instaurat la Bucuresti.
Soarta sefului Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala s-a aflat timp de cateva secunde in mana generalului Victor Atanasie Stanculescu, acesta decizand ca nu este momentul instalarii dictaturii militare in Romania.
In primele saptamani de dupa Revolutie, in Armata a existat un curent al ofiterilor tineri favorabil depolitizarii acestei institutii, profesionalizarii ei, indepartarii generalilor ceusisti si clarificarii responsabilitatilor pentru cele cateva cazuri in care Armata a fost scoasa impotriva manifestantilor.
Unul dintre membrii fondatori ai grupului de ofiteri, ce s-au reunit sub titulatura “CADA”, colonelul Ioan Barbuta, a dezvaluit aseara motivele care au stat la baza infiintarii acestei miscari. “Gruparea a luat fiinta in februarie 1990, cand la conducerea MApN a fost instalat generalul Militaru.
Toti am considerat ca decizia luata atunci de Ion Iliescu a constituit o mare nedreptate. A fost numit un ofiter in rezerva, aflat in retragere, in locul celui care trebuia de drept sa ocupe acest post, seful de stat major generalul-maior Stefan Gusa. Militaru si-a adus colegii,