Ca replica la un articol violent semnat de Gabriel Liiceanu si aparut in “Dilema veche”, in revista ieseana “Timpul” a fost publicat de curind un material semnat de Gabriel Andreescu, directorul Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki (APADOR-CH).
Liiceanu ii luase apararea prietenului sau, Andrei Plesu, atacindu-l cu o duritate extrema pe Adrian Marino. Andreescu face o paralela socanta, punind fata in fata dedicatia lui Marino catre Dumitru Popescu (pe care o incriminase Liiceanu) cu texte in care Plesu il ruga pe Ceausescu sa-l lase sa “se reabiliteze”.
In articolul lui Andreescu se vorbeste despre “asimetria standardelor” in judecarea cazurilor lui Adrian Marino si Andrei Plesu.
Textul scoate la lumina “doua scrisori” adresate de Plesu lui Nicolae Ceausescu in 1983, “pentru a-si salva postul si privilegiile” de la Institutul de Istoria Artei, unde era angajat si functiona, conform articolului din “Timpul”, ca secretar al Biroului Organizatiei de Baza din respectiva institutie.
Este vorba despre imensul scandal al Meditatiei transcendentale, care s-a dovedit ulterior a fi doar o inscenare securista de compromitere a mai multor intelectuali. Ca urmare, Plesu si ceilalti au fost anchetati si au intrat in vizorul organelor de urmarire penala. Cu greu, dupa o perioada in care a somat, Plesu si-a recapatat in cele din urma postul.
Desi Andreescu citeaza masiv fragmente din aceste “scrisori”, e important de observat ca el nu indica nicaieri sursa de unde a preluat textul. Contactat, Andrei Plesu a indicat drept sursa a textului respectiv (a carui existenta nu a negat-o) “Romania Mare”.
Articolul lui Andreescu pune in oglinda dedicatiile lui Adrian Marino (incriminate de Gabriel Liiceanu) cu acelea ale lui Plesu, pentru a demonstra “cit de superficial este sa faci din Plesu un opozant al epoc