Planuri prezentate ca realizari, eludari ale realitatii si bilanturi mutate cu comanda „copy-paste“, toate acestea se regasesc in documentul aditional prezentat de Guvernul Romaniei la Bruxelles zilele trecute.
Strategie contraproductiva, intrucat, pentru realizarea in octombrie a raportului de tara, oficialii europeni apeleaza la mai multe surse, inclusiv raportul Delegatiei CE la Bucuresti si sesizarile societatii civile.
Nestanjeniti de aceste aspecte, repezentantii Guvernului au inaintat raportari triumfaliste. Din acestea rezulta, de exemplu, ca Romania este cu temele facute la capitolul „criterii politice“. Guvernul raporteaza ca si-a indeplinit toate angajamentele in plan legislativ fata de UE.
Cum anume insusi Guvernul spune: programul legislativ prioritar pentru integrarea in UE pentru a doua sesiune parlamentara (1 septembrie - 31 decembrie) contine 64 de proiecte.
Dintre acestea, sase au fost adoptate de prima Camera sesizata; 13 sunt in procedura parlamentara la prima Camera sesizata, nici unul nu a trecut de cea de-a doua Camera, care este cea decizionala, iar pentru restul de 45 de proiecte „sunt prevazute termene certe pana la care Guvernul va emite proiectele, le va aproba si trimite pentru adoptare Parlamentului“.
Executivul omite ca sesiunea actuala nu se va finaliza pe 31 decembrie si ca va fi, oricum, perturbata de absenteismul generat de campania electorala.
Se bifeaza capitolul „control parlamentar asupra Guvernului“ raportandu-se ca Executivul a trimis 185 de puncte de vedere la initiativele legislative ale alesilor si a raspuns la 922 de intrebari si interpelari, fara a preciza ca ministrii si mai ales premierul nu s-au prezentat aproape deloc in Parlament pentru a raspunde la interpelari, cum prevede legea.
La capitolul „descentralizare“, se invoca Legea prin care pre