Tort cu urda, piersici si mure
Ingrediente (pentru circa 12 bucati): 150 g faina, 1 varf de cutit praf de copt, 1 varf de cutit sare, 100 g unt rece taiat bucatele, 4 oua, 100 g piscoturi, 500 g urda dulce, 125 g smantana groasa, 20 g zeamil, 80 g zahar, zeama si coaja rasa de la o lamaie, 2 piersici, 250 g mure, 4 linguri gem de mure.
Mod de preparare:
Se amesteca mai intai faina, praful de copt, sarea, untul si un ou, dupa care se incorporeaza piscoturile sfaramate si se framanta un aluat, care se inveleste cu o folie de plastic si se tine la rece circa o ora.
Se-ncinge cuptorul la 180 si se unge o forma rotunda, cu peretii detasabili (diametrul: 26 cm).
Se intind 2/3 din aluat ca un cerc de marimea formei si se aseaza pe fundul acesteia. Din restul de aluat se face un sul care se pune de jur imprejur, apasandu-l bine cu degetele. Se-nteapa aluatul cu o furculita si se coace 10 minute, acoperit cu hartie pentru copt si cu un strat de boabe de fasole uscata, dupa care se indeparteaza hartia si boabele si se mai da 10 minute la cuptor.
Se amesteca bine urda, smantana, ouale ramase, zeamilul, zaharul, coaja si zeama de lamaie, se-ntinde crema peste aluatul din tava si se da din nou la cuptor. Se coace 40 de minute si se lasa sa se raceasca.
Se curata piersicile de coaja, se rup in doua, se scot samburii, se taie miezul in spalturi si se presara peste prajitura, impreuna cu murele. Se incalzeste gemul, se intinde peste fructe si se lasa sa se raceasca.
Tortulete cu fructe
de padure si nuca de cocos
Ingrediente (pentru circa 12 bucati): 100 g branza slaba de vaci, 100 g unt, 155 g faina, 30 g nuca de cocos rasa (se gaseste de gata) , 400 ml lapte, inca o lingura unt, 150 g zahar tos, 1 plic zahar vanilat, 1 varf de cutit sare, 1 ou intreg, 4 galbenusuri, 250 g fructe amestecate (zmeura, mure,