Dupa mai bine de 15 ani, Banca Nationala a Romaniei (BNR) va bate din nou subdiviziunea leului, adica banul, sustin oficialii BNR. Noua moneda va putea fi folosita in mod real pentru efectuarea de plati dupa denominarea monedei nationale, prevazuta pentru luna iulie 2005. Momentan, nu se stie care va fi cel mai putin valoros ban.
„Informatiile referitoate la leul greu intra sub incidenta Legii secretului de stat“, ne-a declarat Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. „Dupa denominare, vor exista si monede cu valoare in bani. Ar putea fi de un ban, de cinci bani, de zece bani“, ne-a spus Mugur Stet, purtator de cuvant al Bancii Nationale a Romaniei.
„Se vor face informari referitoare la leul greu cel mai probabil in cursul anului viitor“, a precizat Mugur Stet. Aceasta intrucat, momentan, aproape orice aspect legat de leul „cu greutate“ este considerat secret de stat.
Oficialii BNR asigura, insa, ca pregatirile pentru denominare au inceput. Purtatorul de cuvant al BNR explica secretomania prin faptul ca Banca Nationala trebuie sa se protejeze de infractori. „Nu trebuie sa li se dea posibilitatea celor care sunt tentati sa faca falsuri sa stie ce sa falsifice“, ne-a mai declarat Stet.
Oficialii BNR vor avea voie sa ofere informatii referitoare la aspectul leului greu numai dupa hotararea Consiliului de Administratie al Bancii Nationale. Conform Constitutiei Romaniei, si in momentul de fata, banul este considerat subdiviziune a leului, numai ca, in realitate, aceasta moneda a iesit de mult din uz. Astfel, singurii care mai acorda importanta acestor monede sunt colectionarii.
Spre exemplu, pretul unei monede de cinci bani din 1966 se ridica la 0,5 euro. Ultima emisiune de monede de un ban a fost in 1954.
Incepand de la 1 iulie anul viitor, moneda nationala va fi denominata in raport de 1