Romania are, la aceasta ora, o suprafata impadurita sub media acceptata de Organizatia Natiunilor Unite ca fiind suficienta pentru a reprezenta un ?plamin verde sanatos?.
Padurile, masacrate sub ochii statului
Romania are, la aceasta ora, o suprafata impadurita sub media acceptata de Organizatia Natiunilor Unite ca fiind suficienta pentru a reprezenta un ?plamin verde sanatos?. Padurile au fost taiate masiv in ultimii 14 ani, astfel incit a fost favorizata producerea inundatiilor din aceasta vara. Nu este de mirare ca exact in zonele in care padurea a fost rasa - judetul Bacau sau Valea Trotusului - s-au produs si cele mai mari calamitati naturale in acest an. La nivel national,? a fost defrisata? aproape 5% din suprafata impadurita existenta inainte de 1989. (Ondine Ghergut, Vlad Macovei)
Romania este sub media silvica a Europei
Presedintele Ion Iliescu a declarat de mai multe ori ca retrocedarea padurilor catre fostii proprietari ar fi cauza principala a distrugerii acestora. Proprietarii sustin insa ca a fost retrocedata doar 10a din suprafata care li s-ar fi cuvenit. Prin urmare, influenta, chiar si distructiva, a fostilor proprietari este extrem de redusa. Seful statului nu sufla insa nici o vorba despre latifundiarii apropiati partidului de guvernamint, care au ajuns in posesia padurilor pe cai laturalnice sau despre rechinii afacerilor cu cherestea care au lasat in urma lor munti golasi, motiv pentru care au avut loc inundatiile si alunecarile de teren. In realitate, majoritatea fostilor proprietari inca nu au intrat in posesia padurilor pe care le-au avut in 1947, anul nationalizarii, multi dintre ei cautindu-si dreptatea prin salile de judecata de mai mult de zece ani. Cu exceptia celor care, obositi de procese, si-au cedat drepturile de proprietate unor apropiati ai PSD.
In urma restituirii padurilor, in virtutea