Persoanele care obtin venituri din surse cum ar fi vanzarea in regim de consignatie sau de pe urma contractelor de agent (de ex.
: cei care incheie polite de asigurare de orice fel si incaseaza primele), contractelor de mandat comercial, a conventiilor civile de expertiza contabila si judiciara, precum si cei care obtin venituri din drepturi de proprietate intelectuala vor plati, incepand de anul viitor, un impozit comun de 14 la suta.
In prezent, platile anticipate in contul veniturilor obtinute din drepturi de autor este de 15 la suta, pentru celelalte categorii de venituri mentionate acesta fiind de 10 la suta.
Specialistii Ministerului Finantelor spun ca "omogenizarea" acestor impozite va permite o administrare mai usoara pentru stat, pentru ca se merge pe 14 la suta (limita minima prevazuta de viitoarea grila de impozitare), insa va avea efecte benefice si pentru contribuabili.
"Acestia vor face plati anticipate mai mari in timpul anului, insa vor avea mai putin de restituit statului sau chiar vor primi inapoi o parte din bani in momentul globalizarii veniturilor, deoarece si aceste venituri vor fi corelate cu grila de impozitare in trei trepte", ne-au declarat oficialii Finantelor.
Acestia au explicat ca nu este vorba de plata unui impozit mai mic, insa povara fiscala a taxarii va fi impartita astfel incat sa nu existe un soc de plata la sfarsitul anului. In mod cert, spun expertii in fiscalitate, persoanele care obtin venituri din drepturi de autor nu vor mai avea de restituit statului nici o diferenta de impozit pe venit.
"In general, acestia urmeaza sa mai primeasca bani atunci cand se face regularizarea. Pe langa deducerea personala de baza si sporul profesional de 15 la suta (300.000 lei), care se inmulteste cu 12 - daca persoana a lucrat intregul an pe contract de drepturi de autor -,