Proiectul Rebiat, initiat in anul 1992, are drept obiectiv dezvoltarea programului de inseminare artificiala a taurinelor din Transilvania si face parte din ciclul programelor de asistenta economica acordata Romaniei de catre Elvetia. Peste patru milioane de franci elvetieni au intrat in tara cu ajutorul guvernului elvetian prin acest proiect.
Anul trecut autoritatile financiare elvetiene au monitorizat proiectul si au ridicat cateva semne de intrebare. Despre modul in care sunt folositi acesti bani, ca si despre ceea ce se ascunde in spatele multumirii crescatorilor de taurine din judet vom avea ocazia sa discutam multa vreme de acum inainte, dar pentru inceput am hotarat sa realizam doar o introducere in subiect.
Cresterea animalelor si agricultura constituie unul dintre cele mai importante domenii de colaborare romano-elvetiana. Recunoscuti in plan international pentru cresterea bovinelor, oamenii din nordul si centrul Transilvaniei au putut dezvolta aceasta activitate si cu sprijinul unor proiecte finantate de Guvernul elvetian.
Cresterea numarului de insamantari artificiale constituie o preocupare pentru crescatorii de taurine dornici sa isi imbunatateasca septelul.
Proiectul Rebiat (Réorganisation de l’élevage bolerin et d’insemination artificielle en Transylvanie) a fost initiat in 1992 si a avut drept obiectiv principal cresterea numarului de inseminari artificiale ale septelului din Transilvania.
Principalele activitati incluse in program au fost crearea si mentinerea structurilor locale private ale crescatorilor de taurine, precum si ameliorarea genetica a efectivelor de taurine prin utilizarea de material seminal din Elvetia.
Programul este sustinut de cantonul Neuchatel, de catre Federatia Elvetiana