Un raport prezentat recent de doua institutii americane arata ca oamenii din interior reprezinta o amenintare mai mare pentru companie decat “gruparile de cyber-infractori” din afara. Cercetarile i-au avut in vedere pe furnizorii de informatii si servicii financiare.
Departamentul de inginerie software al institutiei de invatamant americane Carnegie Melon University impreuna cu Secret Service au prezentat zilele trecute un studiu referitor la amenintarile electronice asupra companiilor din sistemul financiar-bancar.
Raportul intitulat “The Insider Threat Study” este doar primul dosar dintr-o serie de sapte materiale de acest gen menite sa examineze atacurile “insiderilor” asupra mai multor companii din lumea afacerilor, potrivit vnunet.com.
IN TIMPUL SERVICIULUI. Expertii de la Secret Service, ajutati de cercetatori ai laboratoarelor universitare Carnegie Melon, au studiat 23 de cazuri de atacuri informatice asupra unor companii din domeniul financiar-bancar, derulate in perioada 1996-2003. Conform rezultatelor finale, cele mai multe atacuri s-au bazat pe “tehnologii de spargere a bazelor de date” deloc sofisticate.
De asemenea, “insiderii” au spart coduri si au sustras fara teama diverse informatii in timpul orelor de serviciu. Spre deosebire de unele atacuri informatice “din plictiseala sau de curiozitate”, in aceste cazuri era vorba de motivatii financiare serioase. Astfel, in unele situatii, furturile prin mijloace electronice ajungeau si la 500.
000 de dolari, existand si pierderi financiare care depaseau aceste sume, dupa cum reiese din raportul “The Insider Threat Study”.
DOSAR PERSONAL. O prima recomandare din partea celor care au realizat acest studiu poate parea cel putin ridicola pentru multi dintre cei care privesc cu ingrijorare atacurile asupra libertatilor individului si protejarea