Dan Voiculescu a vrut cu tot dinandinsul sa-si demonstreze „curatenia“ in materie de colaborare cu Securitatea. A convocat joi 2 septembrie o conferinta de presa in care si-a etalat nevinovatia – destul de neconvingator –, exhibind dosarul primit de la CNSAS in urma cu un an si jumatate. Dosarul, plin de lacune, nu a reusit sa risipeasca semnele de intrebare legate de profilul sau biografic, ramas sa pluteaca in necunoscut din 1982 pina in 1989, interval in care organele de securitate nu au mai consemnat nimic.
Citeva zile mai tirziu, duminica 5 septembrie, acelasi Dan Voiculescu, presedinte al PUR, a pledat cu entuziasm in fata Consiliului National pentru reconsfintirea unei aliante devenite traditionale, aceea cu PSD.
Nici o supriza, au spus deja reprezentantii Aliantei D.A., care purtasera si ei discutii cu liderul PUR in vederea unei eventuale colaborari electorale. Oferta DAD nu a fost, insa, dupa toate aparentele, suficient de tentanta pentru a-l convinge pe Dan Voiculescu sa se imbarce in aventura unei aliante cu opozitia. Ar fi fost un rol fara precendent in istoria partidului, in ciuda profilului de partid neinregimentat, insistent configurat mai cu seama in jurul alegerilor locale.
PUR a intrat in parlament in anul 2000 gratie unei aliante similare. Pragul electoral constituie si in 2004 principalul argument pentru decizia de a se prezenta in fata alegatorilor sai pe liste comune cu partidul de guvernamint. Cu toate succesele obtinute pe plan local, presedintele nu-si vede partidul intrat prin forte proprii in Parlament, iar Alianta nu-i ofera nici destule garantii, si nici suficiente locuri eligibile. Cam acestea ar fi argumentele sustinute duminica in fata delegatilor care au adoptat, in majoritate, decizia aliantei electorale cu PSD. 202 membri ai Consiliului au votat pentru continuarea parteneriatului cu PSD, in timp c