La 100 de kilometri de Bucuresti, bulgarii vor sa reinceapa lucrarile la o centrala tip Cernobal. Opinia publica este ingrijorata pentru ca lucrarile se vor efectua pe un sol nisipos, iar zona are activitate seismica. Centrala "Belene" ii supara si pe cetatenii bulgari, fiindca este amplasata in Parcul National Persina.
In anii '80, Bulgaria a inceput lucrarile la Centrala Nucleara de la Belene. Din motive financiare, dar si din cauza unei campanii puternice impotriva investitiei, lucrarile au incetat in 1990. Atunci, peste 40.000 de persoane din Svishtov, oras aflat in apropiere de Belene, au intrat in greva contestand proiectul guvernului.
Opinia publica era ingrijorata pentru ca lucrarile se efectuau pe un sol nisipos, iar zona are activitate seismica. Recent, guvernul bulgar a hotarat continuarea constructiei de la Belene, fiind in acest moment, in cautare de investitori. Viitoarea centrala este amplasata, insa, in Parcul National Persina, cel mai mare ostrov de pe malul bulgaresc al Dunarii.
Aici se deruleaza un program finantat de Banca Mondiala pentru protejarea florei si faunei din zona. Parcul National Persina este compus din 19 insule, cu o lungime totala de 18 kilometri, unde traiesc peste 150 de specii de pasari protejate de lege.
In aceasta bijuterie a naturii va fi amplasat, probabil, si depozitul de deseuri radioactive, la doar 13,6 kilometri de orasul romanesc Zimnicea si la mai putin de 100 km de Bucuresti. Proiectul a avut in vedere reactoare de tipul celor de la Cernobal si, pentru a se putea folosi constructiile deja existente, se va utiliza, cel mai probabil, acelasi model, cu imbunatatirile de rigoare.
Autoritatile bulgare tin strict secret, insa, tipul de reactor care va fi folosit. "Mitul independentei energetice pune iarasi in pericol sanatatea populatiei si a mediului. Bulgarii se p