La solicitarea Fondului Monetar International, autoritatile de la Bucuresti au acceptat sa treaca la egalizarea treptata, incepand cu 1 iulie 2005, a varstelor de pensionare ale barbatilor si femeilor. Informatia a fost confirmata de oficiali din Ministerul Finantelor Publice.
Acestia au precizat, pentru Adevarul, ca solicitarea FMI survine unei decizii a Curtii Europene a Drepturilor Omului, care a considerat discriminatorie instituirea varstelor de pensionare diferentiate pe criteriul sexului. CEDO s-a pronuntat asupra chestiunii varstelor de pensionare la solicitarea unui cetatean olandez, nemultumit de inegalitatea de tratament dintre barbati si femei.
Consecinta este conformarea legislatiei tuturor statelor europene cu decizia CEDO. Procesul de egalizare a varstelor de pensionare va dura mai multi ani, dar, in acest moment, nu se cunosc nici data exacta a finalizarii acestuia si nici varsta generala de pensionare a celor care vor beneficia de noua legislatie.
In prezent, in Romania, femeile se pensioneaza la varsta de 57 de ani si 5 luni, iar barbatii la 62 de ani si 5 luni, stagiile minime de cotizare (durata angajarii) fiind de 25 ani si 5 luni in cazul femeilor, respectiv 30 de ani si 5 luni pentru barbati.
Legislatia in vigoare prevede cresterea graduala a varstelor de pensionare pentru ambele sexe, astfel ca in martie 2015 femeile ar urma sa se pensioneze la 60 de ani, iar barbatii la 65 de ani.
Pensionarii japonezi - o forta economica
Cresterea rapida a numarului de pensionari a starnit ingrijorare si in Japonia. Conform prognozelor guvernului nipon, peste 20 de ani, raportul va fi de doi japonezi angajati la un pensionar. In aceste conditii, primul gand a fost ca economia va avea probleme cauzate de reducerea productivitatii si sporirea costurilor alocate platii pensiilor.
Numai ca in J