Pe vremea cand in Romania inca se mai discuta aprins prin baruri despre mondialul american si penalty-urile ratate de Dan Petrescu si Belodedici, o feminista poloneza deschidea la Londra un local care avea sa fie recunoscut ca primul Internet-caf.... In doar zece ani, lumea Internetului s-a transformat uluitor.
Documentele occidentale spun ca primul Internet-caf... a implinit zece ani. Undeva in cartierul londonez West End, intr-o zi de miercuri a inceputului de toamna din 1994, “Caf... Cyberia” a gazduit primii clienti ai Internet-caf...-urilor. Un local deschis de o poloneza: Eva Pascoe.
Pe atunci in varsta de 29 de ani, doctorandul in psihologie Eva Pascoe a “modelat” “Caf... Cyberia” dupa un proiect in care studiase modul in care femeile interactioneaza cu calculatorul. Noul local trebuia sa incurajeze femeile sa devina “cyber-intelectuale”, Eva fiind o feminista convinsa.
Numai ca in ziua deschiderii, in fata cyber-cafenelei era o coada formata numai din barbati.
Daca n-a fost sa fie cu ideea feminista, a mers partea finaciara a afacerii, formandu-se un adevarat lant “Caf... Cyberia”, din Albion extinzandu-se in orase asiatice, poposind si in Centrul Pompidou din Paris. Printre cei convinsi sa investeasca in aceasta afacere, “nemuritorul” Stones, Mick Jagger sau Maurice Saatchi, boss-ul companiei britanice de advertising.
PRELUATA DE COREENI. Daca la inceput afacerea a avut success, “entuziasmul” n-a tinut totusi prea mult. In 1998, Eva Pascoe a abandonat “Caf... Cyberia” orientandu-se catre alte proiecte. Afacerea “Caf... Cyberia” a fost vanduta unor investori sud-coreeni care i-au schimbat numele in “Be the Reds” (BTR).
In prezent, clientii londonezi se impart in studenti coreeni si alti rezidenti din vecinatatea localului.
PROGRESUL TEHNOLOGIC. In 1994, conexiunea Internet la “Caf...