Ieri, in Gara Baneasa, la ora 14:00, a ajuns Orient-Express-ul. "Le train de la Belle Epoque" poarta anual de la Paris la Istanbul, pe ruta Paris - Viena - Budapesta - Bucuresti - Varna - Istanbul, turisti din toata lumea. Luxul si extravaganta unei calatorii in Orient-Express se platesc destul de scump: 5500 euro achita un singur pasager pentru un voiaj de 5 zile. Ca in fiecare an, trenul este plin: 100 de turisti intre doua varste, majoritatea britanici, elvetieni si americani, coboara incantati sa impartaseasca entuziasmul celor care asteapta curiosi pe peron: organizatori, reprezentanti ai ONT-ului, presa si oameni obisnuiti. Raymond Winiecka-Ripotot, directorul trenului, este cel care face oficiile de gazda peste tot pe unde opreste trenul. Precizeaza ca, desi totul este impecabil organizat de cativa ani incoace, se incearca o imbunatatire a serviciilor de la un an la altul. Dar ritualul calatoriei ramane mereu acelasi. Turistii, cativa la primul voiaj in Orient-Express, sunt impresionati de tot ceea ce li se intampla pe parcursul celor 5 zile, insa cei mai multi dintre ei se arata cu adevarat incantati de meniul propus de bucatarul-sef de origine franceza: branzeturi frantuzesti de cea mai buna calitate, caviar, homar si cele mai fine bauturi. "Oamenii acestia apreciaza aventura, originalitatea acestui tip de voiaj si felul regesc in care sunt tratati. Sunt persoane care au vazut in general cam toata lumea si nu sunt chiar usor de impresionat. Nu sunt neaparat foarte bogati, dar sunt oameni care isi permit sa cheltuiasca pentru astfel de placeri". Doua dintre turistele din multime, una englezoaica, cealalta elvetianca, foarte stilate, spun ca nu li se pare chiar ieftin voiajul, dar ca e cadou din partea copiilor. Altii isi aniverseaza ziua casatoriei. Nu mai putin entuziasmat este personalul din vagoane. Michele Rocca, un tanar italian, un fel de manager al tre