Profesorii supraveghetori si evaluatori pot fi sanctionati penal, in functie de gravitatea abaterii, cu inchisoare de la trei luni la doi ani, se stipuleaza, printre altele, in noua Metodologie de organizare si desfasurare a sesiunilor de Bacalaureat din 2005.
"Cadrele didactice, care, in perioada examenului, comit fapte cu caracter infractional (furnizarea solutiilor problemei, inlocuiri de lucrari, falsificari de lucrari) sau au manifestari care atesta neglijenta in indeplinirea atributiilor de supraveghetor (tolerarea unor actiuni sau intentii de frauda ale candidatilor, parasirea nejustificata a salii de examen si altele), sunt sanctionate in
conformitate cu prevederile Statutului personalului didactic sau ale Codului Penal", se mentioneaza, pentru prima data atat de detaliat, in articolul 53, alin.1, din Metodologie. Mai mult, aceste cadre didactice vor fi imediat inlocuite din comisie si li se va interzice participarea in comisiile de examen din sesiunile urmatoare.
De acelasi tratament vor avea parte si profesorii evaluatori, care vor savarsi fapte cu caracter infractional, de genul inlocuirilor sau falsificarilor de lucrari sau al modificarilor de note.
"Ministerul Educatiei si Cercetarii va pedepsi fara mila profesorii infractori din comisiile de Bacalaureat."
Control, la o singura sesizare scrisa
Potrivit Directiei Generale pentru Invatamantul Preuniversitar, organele de control vor incepe imediat ancheta, plecand chiar si de la o singura adresa scrisa, semnata de catre un candidat sau de parintii acestuia, prin care sunt sesizate abaterile din timpul probelor de Bacalaureat. Procedura de sanctionare se va desfasura in conformitate cu prevederile articolelor 117 si 123 din Legea nr.
128/1997. Astfel, punctul de plecare al cercetarii va fi procesul-verbal alcatuit de orga