Faina folosita in panificatie s-a ieftinit cu 30%, informeaza Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale. De asemenea, potrivit ministerului, pretul painii a inregistrat scaderi cu 11.000 lei la kilogram, la sfarsitul lunii iulie si cu 7000 lei in prezent.
Totusi, conform datelor ministerului, in unele zone ale tarii pretul pe kilogramul de paine se mentine la limitele dinaintea intrarii in procesare a graului din noua recolta.
La nivelul intregii tari, in momentul de fata, pretul mediu la kilogramul de paine se ridica 19.300 de lei. Cele mai mari preturi sunt inregistrate in Bucuresti. In Capitala, o franzela de 280 de grame costa intre 5000 si 7000 lei, pretul mediu al unui kilogram fiind de 21.430 lei, in timp ce, in Braila si Ilfov, pretul este cuprins intre 4500 si 5000 lei, in medie 16.000 lei/kilogram.
In judetul Arges, o paine de 280 grame costa intre 5000 si 6000 lei, pretul mediu al unui kilogram fiind de 19.000 lei. Franzela de 400 grame costa in Dambovita intre 5500 si 7000 lei, in vreme ce in alte judete, cum ar fi Harghita, o franzela de 500 grame costa intre 11.000 si 12.000 lei, kilogramul ajungand la 19.500 lei.
In Teleorman, pretul mediu de vanzare pentru un kilogram de paine este de 18.200 lei.
In functie de zona, producatorii din industria de morarit si panificatie au recurs fie la scaderea pretului pentru acelasi gramaj, fie au crescut greutatea painii si au mentinut acelasi pret. Potrivit oficialilor Rompan, in majoritatea cazurilor, reducerea pretului painii la poarta fabricii nu s-a vazut pe piata, din cauza comerciantilor, care nu au operat, la randul lor, scaderi de pret.
De asemenea, Aurel Popescu, presedintele patronatului din industria de morarit si panificatie, a anuntat ca, in octombrie, pretul painii s-ar putea majora cu aproximativ 500 de lei. Aceasta ca urmare a