"Oamenii nu au suficienta incredere", recunostea saptamana trecuta ministrul Integrarii Europene, Alexandru Farcas, una din cele mai decente persoane din guvernul actual. Lipsa de incredere, crede ministrul, s-ar datora unei probleme de comunicare pe care o au in comun Guvernul Romaniei si Comisia Europeana. Cum comentariul citat se referea la sondajul comandat de Delegatia Comisiei Europene, credem ca aspectul sesizat de ministrul Integrarii este totusi unul secundar.
Sa ne amintim pe scurt rezultatele mult discutatului sondaj: 59% din cei intervievati au suspiciuni cu privire la corectitudinea utilizarii fondurilor europene. Dintre reprezentantii IMM-urilor, 73% cred ca se comit fraude in distributia acestor fonduri, iar 37% din cei chestionati cred ca guvernul a cautat sa musamalizeze fraudele dovedite. Sondajul nu este, desigur, decat reflectarea unei perceptii publice, nu constatarea unei realitati. El dovedeste insa ca majoritatea romanilor nu percepe beneficiile asistentei financiare europene. Integrarea europeana este si ea viciata de coruptia tolerata sau chiar patronata de autoritati. Este o problema grava, pe de o parte, pentru guvernul roman, care nu a putut schimba imaginea unei administratii corupte, dar si pentru Comisia Europeana care nu s-a dovedit capabila sa supravegheze derapajele guvernantilor de la Bucuresti. De aceea nu cred ca la radacina raului se afla doar incapacitatea, reala de altfel, de a comunica a celor vizati, cum spune domnul Farcas, ci problemele structurale ale Romaniei si imensitatea dificultatilor de a adecva cadrele si metodele balcanice la standardele europene.
Argumentul ca suspiciunile populatiei nu se datoreaza doar lipsei de comunicare este sustinut de datele furnizate saptamana trecuta de reprezentantii autoritatilor la seminarul de la Sovata consacrat tocmai transparentei in gestionarea fondurilor europen