Dupa o perioada de relativa acalmie, situatia scolilor romanesti din Transnistria revine in centrul atentiei prin tensionarea ei. In timp ce existenta scolilor romanesti din zona separatista este inca sub semnul intrebarii, autoritatile de la Tiraspol au pornit o noua ofensiva, care tensioneaza si mai mult situatia.
Scolile romanesti din Transnistria, care au fost "inregistrate la oficiile ministerului educatiei" si-au inceput, practic, anul de studii luni, 6 septembrie, deoarece in autoproclamata republica nistreana s-au desfasurat actiuni de marcare a aniversarii "independentei" regiunii.
Parintii si copiii isi apara scolile
Potrivit directorului Liceului teoretic "Alexandru cel Bun" din Tighina, Maria Roibu, parintii elevilor "continua sa apere liceul de separatisti, prin aflarea lor nonstop in cladire inca de la 15 iulie". "Nu vom parasi cladirea pana cand nu vom obtine inregistrarea de care avem nevoie, pentru a nu urma soarta liceelor din Tiraspol si Rabnita", a declarat Roibu.
Directorul scolii-internat din Tighina, Maria Ungureanu, a declarat la randul sau ca "totul pare a fi in ordine". "Ne creeaza incomoditati doar lipsa apei, pentru ca la energie electrica ne-am conectat clandestin", a subliniat Ungureanu.
La randul sau, directorul Liceului "Stefan cel Mare" din Grigoriopol, refugiat in satul Dorotcaia, raionul Dubasari, Eleonora Cercavschi, a declarat ca "anul scolar a inceput fara obstacole din partea separatistilor, dar situatia ramane foarte tensionata, fiindca sunt facute in continuare presiuni asupra parintilor, acestia fiind amenintati cu pierderea locului de munca in cazul in care nu-si
vor inscrie copiii la alte scoli".
Decisi sa vina la Chisinau
In acelasi timp liceele "Lucian Blaga" din Tiraspol si "Evrica" din Rabnita raman inchise, iar copi