Operatiunea se realizeaza cu ajutorul unei masini speciale prevazute cu un sistem de aspirare care absoarbe particulele rezultate. In functie de gradul de deteriorare a parchetului, se folosesc diferite tipuri de hirtie abraziva (smirghel), de la cea mai grosiera la cea mai fina. In general, daca parchetul este foarte deteriorat, este necesar sa se realizeze sapte operatiuni de raschetare, cu sapte tipuri de glaspapir, incepind cu nr. 24, 36, 40, 60, 80, 120, 250. Un parchet mai putin deteriorat poate necesita doar patru operatiuni de raschetare, realizate cu patru tipuri de glaspapir: de 24, 36, 40 si 60.
Mod de lucru
Inainte de a va apuca de lucru, maturati incaperea. Nu este necesar sa curatati parchetul de adezivi sau de vopsea. Pentru a pastra planeitatea initiala, lucrati in sensul lamelelor si progresati in benzi paralele. In cazul parchetului montat in diagonala, se recomanda ca prima raschetare sa se faca in sensul latimii, a doua in sens longitudinal, iar cea finala in sensul lamelelor. Atentie, in zonele mai putin accesibile - la colturi sau la planul de interferenta cu peretii - raschetarea nu se poate realiza cu o masina speciala. In acest caz, aveti nevoie de un ferastrau pendular, pe care se aplica glaspapir conform celui folosit succesiv in restul incaperii. Dupa slefuire, dati cu aspiratorul si apoi stergeti cu o cirpa umeda pentru a elimina urmele de rumegus. Dupa raschetare, pentru un bun finisaj, aplicati un strat de fond cu calitati de impermeabilizare a lemnului.
In cazul in care culoarea rezultata a parchetului vi se pare prea intunecata, o puteti deschide folosind apa oxigenata, iar daca doriti o nuanta mai inchisa aplicati o vopsea pe baza de rasini poliuretanice sau bait ori lac acrilic. In final, ceruiti parchetul cu o ceara de preferinta incolora sau de culoare deschisa, caci una de culoare mai inchis