Chiar daca stergeti un document din memoria computerului, acesta nu va disparea pentru totdeauna. De fapt, sistemul de operare sterge doar “adresa” acelui document de pe hard disc. “Filozofia” stergerii consta in eliberarea unui spatiu pe hard si nu in stergerea efectiva a informatiei.
La fel sta treaba si cu formatarea hard discului: adresele se sterg, dar informatiile raman.
Partea frumoasa a povestii este ca puteti recupera date pe care le-ati sters din greseala folosind un program precum UnErase. La fel de bine puteti recupera informatii de pe un hard formatat folosind un program precum UnFormat. Programe de acest gen se gasesc pe Internet cu sutele.
VESTE PROASTA. Programele de tip UnErase sau UnFormat pot fi folosite de oricine pentru a recupera date “sensibile” stocate cu ceva vreme in urma pe hard discul computerului pe care tocmai l-ati vandut, l-ati dat de pomana sau l-ati reciclat ecologic. Nu e un scenariu tocmai improbabil, pentru ca tehnica de calcul este inlocuita de obicei o data la cativa ani.
Asta nu inseamna ca trebuie sa stergeti datele “delicate” de pe vechiul hard folosind un baros sau scufundandu-l in acid sulfuric. Exista programele precum Wipe Info sau Wipe Space capabile sa stearga datele definitiv de pe hard disc. Pentru un nivel crescut de siguranta trebuie sa apelati la un software profesional sau la specialisti.
Inchipuiti-va acum ce se intampla atunci cand un hard disc apartinand unei institutii financiare ajunge in mainile cui nu trebuie. Nici acesta nu este un scenariu improbabil.
Potrivit unui studiu recent, mai putin de 25% din numarul computerelor uzate vandute sau donate de catre companii au fost “curatate” de toate informatiile stocate pe hard.
STUDIUL. Remploy este o companie englezeasca specializata in reciclarea produselor electronice ce a comand