Declaratia facuta saptamana trecuta de guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, prin care s-a dat un puternic semnal pietei valutare, a inceput deja sa dea de gandit dealerilor.
Confruntata cu excesul de devize, care se poate amplifica de anul viitor, Banca Centrala nu va mai anunta procente anuale de apreciere a cursului in termeni reali, taxand astfel eventualele fluxuri speculative, care vor aparea dupa liberalizarea pietei monetare, incepand cu aprilie 2005.
Decizia va reduce posibilitatea de predictie a cursurilor de schimb si va produce fluctuatii insemnate ale acestora. Se va diminua, probabil, numarul acelora care vor incerca, asa cum au facut-o multi anul acesta, sa profite de stabilitatea cursului si de dobanzile ridicate.
La nivelul lunii iunie, piata romaneasca oferea dobanzi medii de circa 14% la depozitele atrase de la clienti, in timp ce in strainatate dobanzile pasive nu depasesc 3%, fie in euro sau dolari. Consecinta imediata a fost ca, in piata valutara, de la volume zilnice de tranzactionare interbancara cuprinse intre 150 si 600 de milioane de euro, s-a coborat la 120 milioane.
BNR a profitat si de cresterea cererii importatorilor, evolutie normala, avand in vedere ca s-a incheiat perioada concediilor, iar paritatea euro/dolar a avut fluctuatii destul de reduse.
Mentinerea unei cereri mai mari, evolutie normala pentru lunile de toamna, va fi dublata, probabil, de dorinta de amplificare a deprecierii leului, dupa ce in august moneda nationala a crescut fata de ambele componente ale cosului valutar, cu 0,6% comparativ cu cea americana si 0,2% fata de cea europeana.
Nu trebuie uitat ca bancile sunt tinute in frau de majorarea rezervelor obligatorii in valuta si de faptul ca BNR poate raspunde mult mai usor la tentatiile speculative dupa ce rezerva s-a a urcat la 10,47 miliarde de euro. I