In jur de 3.300 de coduri malitioase (troieni, virusi de tip back-door sau viermi) au fost detectate in cursul lunii trecute de firmele specializate in securitatea informatica. Doar descendentii virusului Sasser au reusit sa faca 325.000 de victime printre computerele personale.
CRISTIAN IONITA
Din datele culese de producatorul de programe antivirus Trend Micro in cursul lunii august rezulta ca virusul Sasser a reusit sa infecteze 325.409 de computere la nivel mondial. Acesta este creditat cu 31% din numarul total al victimelor informatice inregistrate luna trecuta.
CAMPION. Cele sase variante ale virusului NetSky aflate in circulatie au reusit sa “ocupe” 46% din numarul total al PC-urilor infectate in august. Ambii virusi au fost scrisi de acelasi programator: un pusti de 18 ani din Germania.
“Nu e de mirare ca Sven Jaschan si computerul sau au fost numiti cele mai periculose chestii de pe Internet”, a declarat Mark Sinclair, reprezentantul Trend Micro Australia pentru Sillicon.com.
Una peste alta, creatiile lui Sven (Sasser si Netsky) sunt raspunzatoare de 77% din numarul total al computerelor infectate de la inceputul anului si pana in prezent.
APEL DE URGENTA. Ca termen de comparatie pentru impactul virusului Sasser asupra retelelor informatice pot fi luate apelurile telefonice catre sediul Microsoft din Germania. Inainte de aparitia virusului 400 de persoane sunau saptamanal acolo, pentru a anunta diferite probleme de securitate. Dupa aparitia virusului Sasser, numarul apelurilor a ajuns la 35.000 pe saptamana.
In mod normal, de pe site-ul producatorilor Windows se descarcau 30.000 de path-uri pe saptamana. Imediat dupa aparitia virusului au fost descarcate 1,6 milioane de patch-uri intr-o saptamana.
Efectele “razboiului virusilor” dus intre autorii Bagle, Mydoom si Netsky con