Carnea si produsele din carne de porc s-ar putea scumpi, in urmatoarea perioada, cu pana la 25 la suta, daca autoritatile nu vor elimina sau reduce temporar taxele vamale la importurile de carcasa, a Carnea si produsele din carne de porc s-ar putea scumpi, in urmatoarea perioada, cu pana la 25 la suta, daca autoritatile nu vor elimina sau reduce temporar taxele vamale la importurile de carcasa, a declarat ieri Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC). "Daca nu se ia aceasta masura, ne asteptam la o crestere a preturilor la carne chiar in zilele urmatoare, de pana la 25 la suta si de 10-15 la suta la produsele din carne", a spus Minea. Principalul motiv al posibilei scumpirii invocat de presedintele ARC este dublarea pretului la carcasa de porc autohtona. Potrivit reprezentantului ARC, pretul acesteia aproape s-a dublat, de la inceputul anului pana acum, ajungand de la 45.000-55.000 lei/kg la 75.000-90.000 lei/kg. Ceea ce a omis insa presedintele ARC sa spuna este ca majoritatea procesatorilor de carne folosesc materie prima din import in proportie de 80-90 la suta, iar altii au propriile ferme de porci, nefiind, asa cum au lasat sa creada, la mana producatorilor de carne autohtoni, reprezentati de patronatul lui Gheorghe Caruz. "Oferta de materie prima pe piata romaneasca este insuficienta din punct de vedere cantitativ, iar in ceea ce priveste raportul calitate-pret, oferta din import este mai buna. Ca urmare, procesatorii romani prefera sa-si aduca materia prima din Germania, Franta, Austria sau Olanda", ne-a declarat unul dintre procesatorii importanti de carne. Asadar, folosindu-se de pretextul scumpirii practicate de crescatorii de porci, procesatorii incearca sa obtina eliminarea taxelor vamale la importurile de carne, care oricum in UE are preturi mai mici decat cea autohtona si pe care de altfel o utilizeaza in prezent in procesare. Potrivit