Agentia de rating Standard&Poor's se pregateste sa-i dea Romaniei o marire de nota pentru riscul de tara, la un an de la precedenta evaluare, drept recunoastere a progresului inregistrat de reforma structurala.
"Cred ca exista un potential de imbunatatire a ratingului in scurt timp. Romania a facut progrese la nivel structurale, iar politica fiscala este bine controlata", a declarat Konrad Reuss, director executiv la Standard&Poor's (S&P).
Chiar si cu apropiata crestere de rating, Romania va ramane cu o treapta sub vecina sa Bulgaria, care a trecut in aceasta vara in grupa tarilor notate cu trei B - BBB - corespunzator unui grad de risc scazut pentru investitori.
Romania este cotata in prezent la nivelul BB, cu numai o treapta peste primul calificativ de risc de tara primit in martie 1996 (BB-).
Cu toata stabilitatea macroeconomica din ultimii ani, Romania nu poate scapa de stigmatul repetatelor cresteri urmate de caderi din deceniul trecut. Si ca atare, analistii straini inca se arata intr-o anumita masura sceptici.
"Romania are un istoric de progrese urmate de derapaje. Trebuie sa consolideze ceea ce a realizat pana in prezent si sa avanseze si mai mult cu problemele structurale, finalizand privatizarile ramase si reforma sectorului energetic", spune Reuss.
In viziunea S&P, impartasita de celelalte doua mari agentii de rating - Fitch si Moody's, ceea ce a realizat Romania in ultimii trei ani si jumatate nu este suficient pentru a estompa esecurile anterioare, mai ales in cazul comparatiei cu Bulgaria, care are in spate mai multi ani de progres.
"Elementul cheie de comparatie este intr-adevar Bulgaria, care a lasat Romania in urma din punct de vedere al ratingului. Bulgaria are un istoric mult mai bun", afirma Konrad Reuss. Iar acest istoric a fost invocat si cand Bulgari