Cum ar fi ca, trezindu-va dimineata sa luati toate ziarele si sa cititi aceleasi omagii, aceleasi "cronici de guvernare"? Cum ar fi sa deschideti televizorul si sa vedeti defilari, guvernanti care ne spun cum se zbat pentru binele nostru sau relatari despre cinstea si moralitatea clasei politice? Cum ar fi ca, din nou, sub patura, cu spaima, sa cautam la radioul cu tranzistori frecventele "Europei libere", sperand sa nu ne auda vecinul securist?
Tocmai de aceea, ori de cate ori din presa, de la colegii nostri vine un semnal cu privire la o incercare de restrangere a independentei sau libertatii, e o datorie sa scrii, sa faci public acest lucru. E un pact tacit care functioneaza intre ziaristi : daca tu taci azi, maine, cand vei fi in impas, si ceilalti vor tacea.
La inceputul saptamanii am primit pe e-mail un comunicat semnat de 50 de ziaristi de la Evenimentul Zilei" in care se semnalau imixtiunile patronatului in politica editoriala si pericolul afectarii independentei ziarului. Nu e un caz nou. Nu e un caz izolat. E un fenomen care ia amploare si ale carui efecte le vezi amplificate zi de zi. Comunicatul ziaristilor de la Evenimentul Zilei pare un semnal de alarma, un SOS, care trebuie auzit. De aceea il vom publica integral, sperand sa fie ultimul caz de acest gen, inainte ca lucrurile sa se indrepte spre un fagas normal.
"Dragi colegi, de la achizitionarea cotidianului Evenimentul Zilei trustul de presa Ringier a declarat in mai multe randuri ca garanteaza independenta editoriala pe care o considera unul dintre punctele forte ale publicatiei. Dar diferenta dintre declaratii si realitate este din ce in ce mai evidenta. Constatam ca, sub umbrela unor schimbari de natura organizatorica, s-au inmultit imixtiunile in politica editoriala, de natura sa puna in pericol independenta Evenimentului Zilei. Reprezentantii Ringier au ales sa-si impuna unele p