Prezenta firmelor romanesti pe piata irakiana este nesemnificativa, data fiind situatia existenta in aceasta tara dupa caderea regimului Saddam Hussein, a declarat, ieri, ambasadorul roman in Irak, Mihai Stuparu.
„Am remarcat, si nu in putine ocazii, o reticenta, pana la un punct justificata, de a fi prezent pe piata irakiana la momentul actual, a spus acesta referind-se la firmele romanesti. Stuparu a afirmat ca, tinand cont de lipsa sistemului vamal in Irak, e greu de stabilit o evidenta a schimburilor comerciale intre cele doua tari.
„Stiu ca exista cateva exporturi, in special de materiale de constructii, insa e dificil sa se dea o valoare a acestora.
Deocamdata, schimburile comerciale nu sunt foarte semnificative, avand in vedere ca si proiectele mari care se pot demara in domeniile de interes major - industria petrolului, electricitate, apa, industria prelucratoare, constructii - inca nu sunt initiate“, a mai declarat Stuparu.
Cu prilejul Forumului de afaceri romano-irakian, s-au dat, totusi, cateva cifre, dar acestea se refereau la perioada cand la putere se afla Saddam Hussein.
Secretarul de stat in Ministerul Economiei si Comertului din Romania, Georgeta Molosoga, a declarat ca, in 2001, nivelul schimburilor comerciale a fost de 65 milioane de dolari, iar, in 2003 (in lunile cand Saddam Hussein inca era seful statului irakian), schimburile au fost de 12 milioane de dolari.
Adjunctul ministrului Economiei din Irak, Akeel A. Abdul Ridha, a vorbit, in cadrul forumului, despre un program sustinut de Guvernul irakian ce prevede construirea de 35 de complexe de apartamente, pentru care au fost depuse doar sapte proiecte, fara ca vreunul sa fie romanesc.
Explicand absenta romaneasca, ambasadorul Stuparu a spus ca, datorita infrastructurii de comunicatii care exista in Irak, este foarte greu