Inevitabilul s-a produs. Noua Rusie a tarului Putin anunta ca este gata sa atace oricand orice stat despre care Moscova are informatii ca ar "cocheta" cu teroristii. S-a tras cortina peste istoria ultimilor 50 de ani, care, cu toate relele pe care le-a inscris in activ, ne-a ferit, totusi, de o conflagratie mondiala. Ce ar putea distruge intreaga civilizatie.
De la legitimitate, pasul catre ilegitimitate este urias. Nici un stat mic nu mai poate fi in siguranta in raport cu statele mari. Dar ce se va intampla atunci cand doua state mari se vor suspecta si acuza reciproc de protejarea unor organizatii teroriste? Sub acest pretext, ar putea fi declansate razboaie locale care, prin sistemul aliantelor, pot deveni globale.
Ce anume determina Moscova sa lanseze noua doctrina? Care, de fapt, este o provocare la adresa umanitatii.
Aparent, declaratia incendiara a Moscovei este o replica la carnagiul din orasul Beslan, din Osetia. Sunt peste 338 de morti, 400 de raniti si 150 de disparuti. Majoritatea copii. Pentru Kremlin, umilinta este maxima. Este a doua oara cand Moscova se confrunta cu un asemenea esec.
In ce masura tragedia putea fi evitata, in ce masura a fost ea provocata si care este, pana la urma, responsabilitatea autoritatilor rusesti ramane un mister. La fel cum un mister este si drama care a avut loc, in urma cu doi ani, la teatrul din Moscova. In mod cert, armata rusa ar fi trebuit sa stie, cu relativa precizie, cati ostatici se aflau in scoala. Si nu a stiut.
Opinia publica din Federatia Rusa si din intreaga lume a fost informata asupra unei cifre de doar cateva sute de ostatici. De fapt, a fost dezinformata. Este cu neputinta ca, intr-o localitate atat de mica, lista cu cei disparuti sa nu se poata face in cateva ore.
De ce a ascuns Moscova cifra reala a ostaticilor? De ce a ascuns, o vre